Trochę więcej o durum

1 grudnia 2011 admin żywność

Trochę więcej o durum

Semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum (Triticum durum).

Pochodzi z terenów południowo-zachodniej i środkowej Azji, ale stosunkowo szybko pojawiła się w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego, a w czasach nowożytnych dotarła do Australii, Nowej Zelandii, Ameryki. O tym, że nasi przodkowie ją znali, świadczą ziarna znajdowane m. in. w grobach już z okresu neolitu. Do Kanady, która jest jednym z większych producentów pszenicy durum, najprawdopodobniej przywieźli ją polscy emigranci. Z pszenicy durum produkuje się mąkę – semolinę i kaszkę – kus kus. Semolina zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku – chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. To właśnie semolinie włoskie makarony zawdzięczają swój wspaniały smak i wygląd.

Makaron z semoliny ma wyjątkowy jasnożółty kolor, a po ugotowaniu nie skleja się i pozostaje al dente. Ale semolina nadaje się także do wypieku chleba, rozmaitych ciast a także słonych przekąsek. Można nią też zagęszczać zupy czy sosy. Jest znakomita do wyrobu pizzy. Używają jej najlepsi mistrzowie nie tylko włoskiej kuchni, jak choćby Jamie Oliver. Warto semolinę wprowadzić do naszej kuchni, nie tylko dlatego, że produkty z niej są smakowite, ale też pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę. Panuje przekonanie, że makaron tuczy. To prawda, że 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Tak więc spora porcja ok. 100 g to już tylko 110 kcal! Talerz spaghetti, czyli 200 g, to tyle samo kalorii, ile ma połowa tabliczki czekolady. Z tą istotną różnicą, że po zjedzeniu makaronu dużo dłużej utrzymuje się uczucie sytości. A wszystko dzięki skrobi, której makaron jest bogatym źródłem. Uwalniana jest powoli i równomiernie. W ten sposób organizm ma zapewnione stałe źródło energii, a my czujemy się syci przez wiele godzin. Jeśli więc jemy makaron, łatwiej nam zadbać o sylwetkę. A jeśli jest to makaron z semoliny – dodatkowo dostarczamy organizmowi witaminy oraz mikro i makroelementy.

 

durumkus kusMakaron z semolinymakroelementymikroelementySemolinawitaminyżywność

Comments are currently closed.


Stare przepisy forumNatureFox.
stat4u